Békés VilágForradalom a Valódi Demokráciáért!

HáTTéR

A mostani szervezkedést a spanyol forradalom ihlette!
Forrás – Kettős Mérce

Valódi demokráciát most!

Kitört a spanyol forradalom. Bár a Magyar média nem számol be az eseményekről, Madrid fő terén és több nagy városban most is tüntetők vannak az utcákon, és az arab tavasz eseményeihez hasonlóan, egy igazságosabb demokráciáért tüntetnek.

Május 15-én több, mint 50 ezeren tüntettek 50 város utcáin Spanyolország-szerte az alábbi szlogennel: „Valódi demokráciát most: nem vagyunk árucikk a politikusok és a bankárok kezében”.

 

Videó a 15.-i demonstrációról:

 

Spanyolországban a lakosság több mint 21%-a munkanélküli (ez az arány a fiatalok között 40%), a munkakörülmények bizonytalanok, a szociális juttatásokat jelentősen csökkentették az elmúlt évben, a politikai korrupciós botrányok száma napról napra növekszik. A tüntetésekről egyetlen tévécsatorna sem közvetített, a nap végén pedig a rendőrség megbüntetett és letartóztatott 25 embert. Egy kicsi spontán csoportosulás úgy döntött, hogy a tiltakozás egy formájaként az éjszakát a Puerta del Sol-on (Madrid belvárosában) tölti. Eközben forradalom zajlott az interneten. A #15mani a harmadik legnézettebb hashtag lett a világon. Végeláthatatlan információáradat indult meg a weben a twitteren, a YoutTube-on, a menéame-n és a periodismo humano-n, részben azért, mert a hagyományos tömegtájékoztatás egyszerűen semmibe vette a tüntetést.

 

Csatlakozz a neten:

 

Másnap reggel az összes politikai párt igyekezett hitelteleníteni a tüntetést, miközben a tiltakozók száma egyre növekedett. A spanyol közszolgálati rádió a tüntetőket fiatal burzsoáziaként jellemezte, így provokálva ki egy Burgos-ból telefonáló hallgató, Christina haragját, aki élő adásban fejtette ki véleményét erről sokatmondó szavak áradatával. Közben reggel, 5 órakor a rendőrség erőszakosan vetett véget a demonstrációnak, miközben a tüntetők a rendőri erőszakra a „nem az erőszakra, nem az erőszakra” skandálással válaszoltak.

Videó a tüntetés feloszlatásáról:

 

A tüntetők szétoszlottak a környező utcákban, ahol a rendőrök verésének voltak kitéve, és 1.500 eurós büntetést szabtak ki rájuk.

A rendőri erőszak:

 

Május 17-én este 8 órakor a madridi Puerta del Sol valódi tömegdemonstráció színhelye volt, ami továbbra is zajlik. A madridi városi tanács jelárnyékolókat telepített a tér közelében, hogy megakadályozzák az internetes tudósításokat, emellett a madridi nyilvános videokamerák szokásos mozgását is megváltoztatták annak érdekében, hogy azok ne közvetíthessenek olyan képeket, amelyeken kivehető a demonstráció. Csupán az Al Dzsazira tévécsatorna közvetíti a tüntetést a kezdetektől fogva, miközben a spanyol közszolgálati televízió Pedro Almodovar Cannes-i Film Fesztiválon szereplő új filmjét mutatta be.

A 17.-i demonstráció:

A tiltakozáshoz csatlakozó spanyol városok száma egyre növekszik, sőt a londoni spanyol nagykövetség előtt és Európa más városaiban, így a francia Vic-ben, az olaszországi Bologna-ban is tiltakozások kezdődtek. A Valódi Demokráciát Most honlapján olvasható a kiáltvány és a javaslatok, valamint megtalálható minden információ a tüntetésekről és más fontos eseményekről, bár ismeretlen okok miatt a honlap május 18-án hajnal 3-ig elérhetetlen volt. 18-án este Eperanza Aguirre választási bizottsága a Puerta del Sol-on zajló békés demonstrációt illegálissá nyilvánította, annak ellenére, hogy továbbra is több mint 5000 ezer ember van ott és küzd a rendőrség által körülvéve a valódi demokráciáért. Arguirre indoklása szerint a tüntetés káros hatással lehet a helyhatósági választásokra, amelyeket most vasárnap, május 22-én tartanak Spanyolországban.

Az alábbi honlapokon lehet tájékozódni arról, mi történik Spanyolországban vasárnap óta:

www.democraciarealya.es

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s